Breathe in
Meditera mera
Meditera mera är Sveriges första interaktiva meditationspodd. Podden görs av Axel Wennhall som ställer frågorna och Gustav Nord som producerar. Tillsammans med våra spännande gäster ska vi försöka besvara tre frågor. Vad är meditation? Varför är det bra att meditera? Men viktigast av allt, hur gör man?
Kund: Breathe in
www.breathein.se
Nirvan Richter är grundare av Norrgavel. Men Nirvan är inte bara designer, möbelsnickare och entreprenör utan han har även spenderat över 20 år att utforska sig själv genom meditation och vi pratar just om hur meditation och design hänger ihop. Om att meditation handlar om att öva upp sig i att vara nuet, att skala bort allt oväsentligt och lista ut vad man är och vad livet går ut på. Nirvan berättar om hur han lärde sig att sorg är en del av livet och vad som hände när han helt öppnade upp för den. Nirvan avslutar vårt samtal med att guida en meditation med fokus på vaken medvetenhet. Läs mer om Norrgavel.
Camilla Sköld är doktor i neurovetenskap och har utövat meditation och mindfulness sedan 1999. Hon är grundare av Center for Mindfulness Sweden och är en bland knappt ett 50-tal i världen med certifiering i att utbilda MBSR-lärare från University of Massachusetts Medical School. Vi pratar om meditation och vad som händer i hjärnan när vi mediterar. Om skillnaden mellan smärta och lidande och att vi inte kan ta bort smärta men vi kan göra något åt vårt lidande. Camilla avslutar vårt samtal med att guida en meditation på kärleksfull-vänlighet till oss själva. Lä mer om Camilla.
Gustav Nord är medgrundare av Breathe In och producent av just Meditera Mera. Han driver även produktionsbolaget Flip-Flop Interactive. I det här specialavsnittet får ni följa med när Gustav åker på sitt första retreat. Tillsammans med Axel deltar han i ett tyst 8-dagars Vipassana-retreat som och syftet med det här avsnittet är att ge dig som lyssnar en ofiltrerad inblick i hur det kan vara. Avsnittet startar precis innan Gustav och Axel börjar retreatet… Gustav avslutar sedan vårt samtal med att guida en meditation med fokus på att känna efter i kroppen.
Paul Hurcomb is a spiritual teacher holding retreats and meetings in the UK, Spain and in the Nordics. We speak about when he in his mid 30's became critically ill and recognized the truth beyond his conditioned individual identity. He understood that this experience had revealed something within him that no book, belief or technique ever could. Paul speaks about the shift from the person to presence and to the self. Paul gives the advice to don’t pick up I and Axel shares his insights from participating in Paul’s retreat. Paul ends our conversation by guiding a meditation and a self-enquiry. Read more.
Martin Ström driver Potential Project i Sverige där han hjälper företag och organisationer att nå bättre resultat och få mer fokuserade och välmående medarbetare med hjälp av mindfulness. Han har även skrivit boken Fokus på jobbet tillsammans med Sara Hultman. Vi pratar om att mindfulness på jobbet minskar stress med 30% och ökar effektiviteten med 15% enligt studier. Att hjärnan inte kan multitaska och när vi försöker att göra det så sänks vår kognitiva förmåga till en åttaårings. Martin berättar om skillnaden mellan öppen och riktad uppmärksamhet och hur det kan användas på jobbet. Martin avslutar sedan vårt samtal med att leda en koncentrationsmeditation kallad A-B-C-D.
Maria Borelius är prisbelönt vetenskapsjournalist, entreprenör och författare som de senaste åren gett sig ut på undersökande resa där hon sakta men säkert upptäckt en helt ny livsstil – den antiinflammatoriska som hon först skrev om i sin bok Hälsorevolutionen och nu i uppföljaren BLISS. Maria berättar om att hon det var ett träningsprogram som ledde in en henne på hennes kunskapsresa i antiinflammatoriska världen. Vi pratar om att förundran hjälper till att sänka inflammationer och vad bliss innebär. Maria avslutar sedan vårt samtal med att guida en variant av TM med mantrat Om. Läs mer om Maria.
Fredrik Livheim är medicine doktor, psykolog och internationellt erkänd ACT-trainer. Han ligger bakom mindfulnessappen ”Jag Här Nu” och har skrivit flera böcker, bland annat Tid att leva, ett tioveckorsprogram för stresshantering med act och medveten närvaro. Fredrik berättar om skiftet när meditation och mindfulness började etableras inom psykologin i början på 2000-talet. Han berättar om ACT som är en utveckling av KBT med inslag av mindfulness och där fokus ligger på att identifiera vad som är viktigt i livet. Fredrik avslutar sedan vårt samtal med att guida en meditation med fokus på acceptans för att minska stress. Läs mer.
Therese Elgquist är matkreatör och konceptutvecklare med fokus på växtbaserad mat och hållbarhet. Hon har gett ut kokböckerna The New Green Salad och The New Green Protein. Thess ligger även bakom “Hållklarhetspodden” och är passionerad över mindful eating. Thess berättar om att mindful eating handlar om att äta med närvaro och att vara medveten om var vi har vår uppmärksamhet när vi äter men även var maten kommer ifrån. Vi pratar om hur meditation hjälper oss att inse att våra problem väldigt sällan är verkliga och att meditation kan vara som en liten semester i vardagen. Thess avslutar vårt samtal med att guida en meditation på mindful eating som du kan göra när du äter. Smaklig måltid! Lär mer om Therese.
Albin Hagberg Medin är grundare av Modernmindfulness.se och har hållit kurser, föreläsningar, skapat en onlinekurs och appen Mindfulnessresan. 2016 började Albin en fredsvandring till fots från Varberg hela vägen ner till Serbien och nu planerar han för nästa fredsvandring i Sydkorea. Vi pratar om att Albin slutade som lovande kärnfysiker efter testat meditation för första gången på ett 10-dagars Vipassana-retreat och istället började läsa psykologi. Albin berättar om hur ett par märkliga händelser fick honom att inse att han skulle vandra för världsfred och hans 12 månader långa vandring genom Europa. Albin avslutar vårt samtal med att guida en meditation för fred.
Malin Berghagen är skådespelerska och författare som hittade sitt tempel för inre frid genom yoga för ca 20 år sedan. Malin har släppt ett flertal böcker, bland annat “Yoga: passion och närvaro i livet” och hennes senaste bok “Livslust och hälsa enligt Malin”. Vi pratar om vilken betydelse meditation har haft i våra liv och att det har hjälpt oss att inse vad som faktiskt betyder mest i livet. Malin ger rådet att om du gör något ”med känsla” så kommer du till närvaro. Malin avslutar vårt samtal med att guida en meditation med känsla, utan värdering och med tacksamhet. Läs mer om Malin.
Dr. A.T Ariyaratne, also known as the Gandhi of Sri Lanka, founded Sarvodaya the largest non-government movement in the country back in 1958. During 60 years, Sarvodaya has been active in over 18,000 villages in Sri Lanka and Dr. A.T Ariyaratne has led tens of thousands of "family gatherings" and meditations with millions of people throughout Sri Lanka and other parts of the world. He has received several international awards such as The Gandhi Peace Prize and sharing other international honors with other peace makers such as Nelson Mandela and Dalai Lama and he has also been nominated for the Nobel Peace Prize.
Johanna Wickström är certifierad yogalärare och håller klasser runt om i Stockholm. Under fyra månader i Sydamerika 2018 skrev hon boken: Yinyoga – Mindre stress och en friskare kropp, som precis lanserats. Vi pratar om hur yinyoga och meditation hänger ihop. Vi kommer fram till att de fyra attityderna; nyfikenhet, vänlighet, acceptans och sinnesjämvikt är lika användbara i yinyogan som i meditation. Johanna berättar att yinyoga kommer från den kinesiska medicinen som ser att kropp, känsla och tankar hänger ihop och att vi kan påverka våra tankar och känslor genom kroppen. Läs mer om Johanna.
Lasse Lychnell är doktor i företagsekonomi och forskare vid Handelshögskolan i Stockholm. Lasse är också mindfulnessinstruktör och har nyligen grundat företaget Being i Business. Han brinner för att integrera insikter från meditation in i arbetslivet. Vi pratar om hans forskning och om att han intresserar sig för hur effekterna av mindfulness kommer till uttryck i våra arbetsliv. Lasse förklarar vad ett meditativt förhållningssätt är och ger ett konkret exempel när vi får ett jobbigt email. Vi pratar om skillnaden mellan själslig och instrumentell intention. Lasse avslutar vårt samtal med att guida en andningsmeditation med fokus på att släppa taget. Läs mer om Lasse.
Anna Wikfalk driver yogastudion Bara Yoga i Aspudden med sin man Martin och är certifierad mindfulnessinstruktör. Hon ligger bakom den populära Mindfulnessappen och har skrivit boken Mindful Eating. Anna berättar om hur hon kom i kontakt med mindfulness för 20 år sedan och ger sin definition av mindfulness där fokus ligger på att ha intention att inte värdera eller döma det vi upplever. Vi pratar om vanliga missuppfattningar som att mindfulness skulle vara avslappning och om paradoxen att ju mer tid du övar, desto mer tid får du. Anna avslutar vårt samtal med att guida en varm meditation med fokus på andetaget och kroppen.
Josefine Bengtsson är grundare av Yogiakademin där hon leder retreats i Indien, Bretagne och i Stockholms skärgård. Hon ligger även bakom den populära bloggen Josefines yoga, samt The Soul Space. Vi pratar om att meditation handlar om att gå från huvudet ner i kroppen och att det egentligen inte finns någon skillnad mellan meditation och yoga. Hon berättar om sina upplevelser från när hon har varit på Vipassana-retreats och berättar om OSHO-meditation, vad det är och hur det hjälper henne att komma i kontakt med delar av sig själv som hon annars inte kommer åt. Vi pratar om hur meditation har hjälpt henne att vara närvarande med sig själv och med andra.
Bengt Renander arbetar som coach och har hjälpt hundratals grupper och individer genom medvetenhet och närvaro och han driver även Närvaropodden. Vi pratar om hur kan kom i kontakt med meditation via Psykosyntesen och 12-stegsprogrammet. Bengt berättar om egot och sin karta med de fyra delpersonligheterna presteraren, smärtkroppen, försvaren och dansaren. Och om självet, den vi sant är när vi är helt och hållet närvarande och den plats där vi kan bevittna egot lite utifrån. Vi pratar om att meditation är närvaroträning, där vi gör mentala curls och tar oss från tankevärlden till upplevelsevärlden. Och att även om du inte tror att övningen ger något så gör den det om du fortsätter att meditera. Läs mer om Bengt.
Josefin Dahlberg arbetar som influencer, har podden Josefin & Vanja och har skrivit två böcker - Livsstilsbibeln och Idag är jag fri som handlar om hennes nykterhet. Vi pratar om hur hon inte kunde sitta still mer än ett par sekunder första gången hon testade att meditera men att när hon testade en kroppscanning började bitarna falla på plats. Josefin berättar om att hon sen började experimentera med massa olika meditationer så som shaking, mantrameditation och meditation i rörelse som hon fortfarande gör idag. Hur viktigt meditation och rutiner är för hennes välbefinnande. Läs mer om Josefin.
I det här introavsnittet ger Axel Wennhall sina svar på frågorna vad är meditation, varför är det bra att meditera, samt hur gör man? Så om du aldrig har mediterat är det här ett perfekt avsnitt för dig, du kan se det som en crash course i meditation. Och om du är van att meditera så är det här faktiskt också ett perfekt avsnitt för dig, som en påminnelse och introduktion till den här podden. Axel avslutar med att guida en bra introduktionsmeditation. Läs mer om Axel.